Menedżer Gastronomii zwinne i efektywne zarządzanie lokalem gastronomicznym
Prowadzący szkolenie

Program ramowy szkolenia
Moduł I - Lean Management i Agile, jak skutecznie zaimplementować efektywne metody zarządzania w Twoim lokalu wpływające na optymalizację procesów operacyjnych firmy
- Czym jest Agile i Lean Management
- Główne założenia metod
- Na efektywność jakich procesów wpłynie implementacja metod w gastronomii
- Dokumentacja i procedury
- Wdrożenia pracowników
- Doskonalenie procesów zgodnie z metodyką
- Sposoby mierzenia efektywności procesów
- Korzyści z wdrożenia metod w procesie zarządzania firmą
Moduł II - Marketing i sprzedaż - efektywne metody promocji i sprzedaży
- Marketing - tradycyjne metody promocji lokali
- Komunikacja marki
- Wizytówka w Google
- Rodzaje social mediów i ich specyfikacja
- Promocja dla różnego typu lokali gastronomicznych
- Influencer marketing
- Real – time marketing
- Marka pracodawcy - budowanie wizerunku
- Kontrola rynku
- RODO i kwestie prawne
- Darmowe narzędzia do projektowania komunikatów wizualnych
- Menedżer reklam Facebooka
- Projektowanie kampanii Google Ads
Moduł III - Finanse lokalu - planowanie budżetu, realizacja, kontrola, raportowanie
- Podział kosztów w lokalu gastronomicznym
- Omówienie kosztów restauracji z podziałem na rodzaje
- Kalkulacja kosztów – Food Cost & Beverage Cost
- Procentowy koszt surowca – ćwiczenia praktyczne
- Podstawy tworzenia receptur
- Straty jak identyfikować i zapobiegać
- Czynniki zaburzające rzeczywisty koszt surowca
- Marża, narzut
- Inwentaryzacja jako narzędzie zapobiegania stratom, nadużyciom i kradzieżom
- Kontrola kosztów
- Negocjacje i umowy z dostawcami - sposoby na dodatkowe przychody
- P&L – rentowność restauracji
- Proces sprzedażowy imprez okolicznościowych
- Sporządzanie ofert, a wymagania gości
- Przygotowanie umowy na imprezę okolicznościową
- Agenda i scenariusz jako narzędzie dobrej organizacji imprezy okolicznościowej
- Niezbędne dokumenty w organizacji imprezy okolicznościowej
- Rozliczanie imprez okolicznościowych
Moduł IV - System motywacji zespołów - postaw na progresywny rozwój przedsiębiorstwa
- Wprowadzenie do podstaw wdrożenia autorskiego systemu motywacyjnego
- Główne założenia systemu motywacji zespołu
- Wymagania prawne oraz procedury
- Obszary poprawy efektywności wdrożenia
- Obszary poprawy rentowności przedsiębiorstwa
- Korzyści krótko i długofalowe z wdrożenia systemu
- Wzory do obliczeń, system rozliczania, kwestie podatkowe
Moduł V - Prawo i obowiązki pracodawcy w praktyce gastronomii
- Podstawowe zagadnienia z zakresu prawa pracy
- Rodzaje umów cywilnoprawnych i ich zastosowanie w gastronomii
- Zezwolenie na sprzedaż alkoholu – koncesje
- Lista niezbędnych dokumentów podczas kontroli sanepidu oraz IJHARS
- Prawidłowy sposób sporządzania listy alergenów
- Nieobecność właściciela, a kontrola sanitarna
- Wszczęcie postępowania administracyjnego
- Lokal gastronomiczny, a świadczenie usług cateringowych
- Praktyczne zarządzanie i prowadzenie dokumentacji GHP/GMP/HACCP
Termin, czas trwania i miejsce szkolenia:
- Od 08.01.0224 do 12.01.2024
- 40 godzin szkoleniowych (5 dni)
- Łódź - dokładny adres sali szkoleniowej uczestnicy otrzymają w agendzie wraz z informacjami dojazdu oraz ewentualnej specjalnej oferty noclegów
Prosimy o przemyślany i zdecydowany zakup
Warunki uczestnictwa:
- Zakup usługi szkoleniowej i opłacenie wystawionej Faktury VAT
- Wpłacona kwota w przypadku rezygnacji z usługi nie podlega zwrotom - wydawany jest Voucher kwotowy na okaziciela, który można wykorzystać na inne usługi lub odsprzedać innej osobie/firmie
- Ceny zawierają 23% stawkę VAT - podane poniżej ceny są cenami brutto